Tratamentul transpirației excesive

Hiperhidrozareprezinta transpiratia mult in exces fata de cantitatea necesara termoreglarii si este o afectiune care de obicei debuteaza in copilarie sau in adolescenta. Desi orice parte a corpului poate fi afectata, cele mai frecvent intalnite zone sunt: palmele, plantele (talpile) si axilele (sub brat).

Aceasta afectiune poate fi idiopatica (fara cauza stabilita) sau secundara unor afectiuni sistemice (afectiuni metabolice, hipertiroidie, boli febrile, medicatie concomitenta, diabet zaharat, menopauza, etc).

Hiperhidroza poate fi indusa emotional (localizata de obicei la palme, talpi, axile ), localizata sau generalizata. Afectiunea cauzeaza de obicei un prejudiciu psihoemotional major pentru pacient precum si disabilitate ocupationala.

Lista posibilelor proceduri terapeutice este lunga si include aplicatia de topice pe baza de clorura de aluminiu in diverse concentratii, iontoforeza, proceduri chirurgicale (chiuretarea glandulara sau simpatectomia toracica).Cel mai eficient, sigur si neinvaziv tratament ramane injectarea de toxina botulinica tip A (Botox, Vistabel, Dysport) in aria afectata. Toxina botulinica inhiba eliberarea acetilcolinei la nivelul jonctiunii neuromusculare, deci blocheaza transmiterea nervoasa la nivelul gladei sudoripare, blocandu-i astfel secretia. Sunt necesare multiple injectari spatiate la 1-2 cm la nivelul intregii zone hiperhidrotice. Efectul se observa in aproximativ o saptamana si persista pe o perioada de 6 luni, fiind necesara reinjectarea.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați