Tratamentul cu IPL

Lumina intens pulsata melasma,lentigine solare,keratoze

IPL – lumina intensă pulsată este o tehnologie care foloseste radiatia luminoasa cu lungime de unda controlata pentru citirea diverselor structuri ale pielii. Procedeul se numeste fototermoliza selectiva.

In cazul IPL, lumina patrunde in piele la adancimi diferite si este atrasa preferential fie de culoarea bruna a pigmentului melanic din piele, fie de culoarea rosie a hemoglobinei din vasele de sange in cazul tratamentelor leziunilor vasculare, fie de ambele aspecte, adica de petele cafenii de pe piele si cuperoza.

 Ce reprezintă melasma și cum se manifestă ea ?

Melasma este o afecțiune pigmentară dobândită a feței, care apare în mod special la persoanele cu o piele mai inchisă la culoare, dar poate fi intâlnită și la cei care au o piele mai deschisa. Sunt afectate mult mai frecvent femeile comparativ cu bărbații, mai ales cele tinere sau de vârsta medie.

Ce este leziunea denumita lentigo?

Dupa cum spuneam, exista numeroase forme de lentigo. Iata care sunt cele mai frecvente:

1. Lentigo solar (actinic) 

Lentigine solare (actinice) pe dorsul mainilor (imagine din arhiva personala)

• este leziunea precursoare keratozei seboreice
• apare pe pielea expusa cronic la soare: dosul mainilor, fata, gambe
• poate apare in urma arsurilor solare pe toracele superior (umeri)
• este o placa usor elevata de culoare galbena-cafenie pana la brun-inchis, cu contur regulat sau neregulat (ca „mancat de molii”), cu suprafata xerotica (uscata)
• poate creste lent in dimensiuni pana la cativa centimetri

2. Lentigo „in pata de cerneala” (lentigo reticulat)

• mai rare decat lentiginele solare
• apare dupa arsuri solare la persoanele cu pielea deschisa la culoare
• are aspect de pata cu un contur neregulat de culoare brun-inchis spre neagra (ca o pata de cerneala neagra)

3. Lentiginele generalizate

• apar din copilarie
• initial sunt mici pete care se maresc progresiv in dimensiuni
• nu sunt asociate cu sindroame genetice sau alte afectiuni

Cum se stabileste diagnosticul de lentigo ?

Lentiginele sunt diagnosticate in mare parte pe baza aspectului lor clinic macroscopic. Daca exista dubii asupra diagnosticului (sau poate o suspiciune de cancer de piele) se apeleaza in primul rand la dermatoscopie (afla aici despre dermatoscopie) sau medicul dermatolog va poate propune o biopsie excizionala a leziunii (afla despre biopsia cutanata aici).

Metode de tratament:
• IPL (Intense pulsed light)
• Peeling chimic
• Tratament Dermapen
• Crème depigmentante
• Retinoizi topici
• lasere cu actiune pe pigment (melanina)
• excizie chirurgicala (in scop diagnostic, doar in cazuri selectionate)

Cum putem preveni aparitia lentiginelor ?

Lentiginele asociate cu expunerea la radiatiile ultraviolete pot fi prevenite prin aplicarea corecta si constiincioasa a cremelor de fotoprotectie cu factor de protectie ridicat (SPF 50+).

Tratamentul cu IPL-Lumina intens pulsate a melasmei

IPL – lumina intensă pulsată este o tehnologie care foloseste radiatia luminoasa cu lungime de unda controlata pentru citirea diverselor structuri ale pielii. Procedeul se numeste fototermoliza selectiva.
IPL – lumina intensă pulsată: Lumina patrunde in piele la adancimi diferite si este atrasa preferential fie de culoarea bruna a pigmentului melanic din piele, fie de culoarea rosie a hemoglobinei din vasele de sange in cazul tratamentelor leziunilor vasculare, fie de ambele aspecte, adica de petele cafenii de pe piele si cuperoza.

Din punct de vedere clinic, melasma se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maro deschis până la brun închis, în general asimptomatice (nu prezintă senzație de mâncărime/usturime/arsură), având o distribuție de obicei simetrică și fiind localizate la nivelul zonelor fotoexpuse ale feței – bărbie, buza superioară, obraji, frunte.
Studii recente au evidențiat faptul că în cazul femeilor, distribuția culorii la nivel facial influențează în mod semnificativ percepția gradului de atractivitate și a vârstei.
Modificările de culoare, precum melasma pot ,,îmbătrâni,, o persoană cu până la 20 de ani față de vârsta reală. Prin urmare, melasma este o afecțiune care nu trebuie neglijată, având un puternic impact asupra calității vieții pacienților.

Deși cauza exactă a melasmei nu este cunoscută, au fost identificați mai mulți factori favorizanți:

1. Factori genetici predispozanți, adică existența în familie a unor persoane cu probleme similare.

2. Expunerea solară
Pe lângă alte efecte nedorite, lumina UV stimulează melanocitele, celule responsabile de producția cutanată de melanină, iar acestea produc hiperpigmentații localizate. Melasma se accentuează în timpul verii, în perioadele de expunere solară; chiar și în condițiile unui tratament corect al afecțiunii, lipsa fotoprotecției determină recurența leziunilor.

3. Fototipurile cutanate mai închise
Deși pielea închisă la culoare este considerată rezistentă la agresiunea luminii UV, având mai multe melanocite, mai mult pigment și, deci, o toleranță solară mai bună, tendința persoanei de a se expune excesiv la soare, fără a asigura și o fotoprotecție adecvată, determină adesea apariția melasmei.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați