Teste cutanate alergologice

In timpul unui test alergologic cutanat, pielea este expusa actiunii unor substante numite alergeni care sunt implicate in declansarea unor alergii si apoi sunt observate semnele unei reactii alergice locale.

Testele alergologice impreuna cu istoricul medical pot confirma daca semne si simptome, cum ar fi stranutul, respiratia suieratoare si eruptiile cutanate, sunt cauzate de alergii. Testele alergologice pot identifica, de asemenea, anumite substante care declanseaza reactiile alergice. Rezultatele testului alergologic pot ajuta medicul specialist alergolog sa stabileasca un plan de tratament al alergiei, care poate include evitarea alergenului, medicamente sau imunoterapie.

De ce este indicat testul alergologic cutanat

Testul alergologic cutanat este utilizat pe scara larga pentru a diagnostica afectiuni alergice, cum ar fi :

• alergia la polen
• urticaria
• astmul cu eventuala sa componenta indusa de expunerea la alergen
• dermatita (eczema)
• alergiile alimentare
• alergia la penicilina
• alergia la intepatura de albina

Testarea cutanata poate fi folosita pentru persoane de toate varstele, inclusiv sugari si varstnici. Totusi, in unele cazuri, testele cutanate nu sunt recomandate. Medicul specialist alergolog va poate sfatui sa evitati testul cutanat daca :

• luati medicamente care interfera cu rezultatele testului. Acestea includ antihistaminicele, antidepresivele si unele medicamente contra arsurilor la stomac. Medicul poate decide ca este mai bine sa continuati folosirea acestor medicamente decat sa intrerupeti temporar pentru un test.
• aveti o boala severa de piele. Daca afectiuni severe ale pielii cum ar fi eczemele sau psoriazisul afecteaza suprafete mari pe brate si spate – locurile obisnuite de testare – s-ar putea sa nu fie o suprafata suficienta de piele neafectata pentru a face un test.
• sunteti foarte sensibil la alergenii suspectati. Ati putea fi foarte sensibil la anumite substante care, chiar si in cantitati mici folosite in testele cutanate v-ar putea declansa o reactie alergica severa (anafilaxie).

Testele sanguine – numite teste alergen-specifice ale anticorpilor IgE – sunt deosebit de utile pentru cei care nu ar trebui supusi unor teste cutanate. Desi testele de sange pot fi la fel de precise ca testele cutanate, nu sunt efectuate la fel de des, deoarece acestea pot fi mult mai scumpe. Daca doriti sa incepeti o imunoterapie, care consta intr-o serie de injectii, picaturi cu administrare sublinguala, tablete sublinguale, menite sa creasca toleranta la alergeni, aveti nevoie de un test cutanat sau sanguin pentru a identifica anumite substante care declanseaza alergii in cazul dumneavoastra.

Riscurile testului alergologic cutanat

La locul de testare apare o usoara umflatura, insotita de mancarime, roseata, acesta fiind raspunsul asteptat in cazul in care pacientul testat este alergic la subtanta investigata. Aceasta reactie dispare in cateva zeci de minute, in cazul in care este nevoie, medicul specialist va poate recomanda un antialergic sau aplicarea locala a unui produs cortizonic de uz dermatologic.

Rar, testele alergologice cutanate pot produce o reactie alergica severa, imediata, asa ca este foarte important ca ele sa fie efectuate intr-o unitate medicala in care sa existe echipamentul de urgenta adecvat si medicamente disponibile. Daca, in zilele de dupa test, pacientul dezvolta o reactie alergica severa, trebuie contactat imediat medicul specialist. Medicul specialist poate deduce din istoricul pacientului cat este de mare riscul de a reactiona sever la o testare cutanata si va poate recomanda efectuarea testelor cutanate in mai multe etape sau poate opta pentru determinarea imunoglobulinelor E specifice serice in locul testelor cutanate.

Unii medici care practica medicina complementara sau alternativa pot efectua teste de provocare-neutralizare, dar pentru aceste teste nu exista dovezi stiintifice si nu sunt considerate fiabile.

Exista trei tipuri principale de teste cutanate :

• Testul prin intepare (prick test). In acest test, care este cel mai utilizat test cutanat, mici picaturi de extracte purificate de alergeni sunt introduse in suprafata pielii prin intepare. Acest test este, de obicei, efectuat pentru a identifica alergii la polen, mucegai, par de animale de companie, acarieni de praf si alimente.

• Testul intradermic (IDR). Extracte purificate de alergen sunt injectate in pielea bratului. Acest test este de obicei efectuat daca medicul suspecteaza alergia la veninul de insecte sau penicilina.

• Patch test (test epicutanat). Acest test nu foloseste ace. In schimb, un alergen este aplicat pe un plasture, care este apoi aplicat pe piele. Acest test este de obicei efectuat pentru identificarea substantelor care provoaca dermatita de contact. Acestea includ latex, medicamente, parfumuri, conservanti, vopsele de par, metale si rasini.

Unele teste detecteaza reactiile alergice imediate, care se produc in cateva minute de expunerea la un alergen. Alte teste detecteaza reactii alergice intarziate, care apar dupa o perioada de cateva zile.

Teste pentru reactii alergice imediate

Un test prin intepatura verifica reactii alergice imediate pentru un numar mare de substante diferite in acelasi timp. Si la copii si la adulti, testul se face de obicei pe antebrat dar se pot aplica si la nivelul toracelui.

Dupa curatarea cu alcool a locului testului, se fac cateva mici semne pe piele si se aplica o picatura de extract de alergen pe langa fiecare semn. Apoi cu un instrument ascutit (lanteta speciala sterila) se introduc extractele in suprafata pielii. Prick testele se pot efectua la alregeni de mediu si alergeni alimentary.

Teste pentru reactii intarziate alergice

Testele patch detecteaza reactii alergice intarziate. In timpul unui test “plasture”, pielea poate fi expusa din nou mai multe tipuri de extracte de substante care pot provoca o reactie alergica a pielii (dermatita de contact).

Extracte de alergen sunt aplicate pe patch-uri (plasturi) pe care le veti purta pe brat sau pe spate timp de 48 de ore. 

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați