Excizia tumorilor cutomate benigme

In lumea medicala termenul de „tumora” este folosit foarte des, creand foarte multe confuzii in randul pacientilor.

O tumora poate fi reprezentata de o colectie lichidiana (chist)un abces , o proliferare celulara necanceroasa (tumora benigna) sau de o proliferare celulara canceroasa (tumora maligna) .Prin urmare, faptul ca la examinarea clinica sau paraclinica s-a pus in evidenta o tumora nu inseamna ca este intotdeauna vorba despre cancer.

Orice tumora (benigna sau maligna) are 2 componente principale: parenchimul tumoral si stroma tumorala compusa din tesut conjunctiv si vase sangvine de neoformatie. Tumorile benigne au model de crestere expansiv, comprimand tesuturile din jur, fara a da metastaze, in timp ce tumorile maligne au model de crestere invaziv, infiltrand tesuturile din jur si avand capacitatea de a metastaza.

Diagnosticul de certitudine

Diagnosticul de certitudine de tumora benigna este un diagnostic anatomopatologic. Tumorile benigne, spre deosebire de tumorile maligne prezinta celule normale, similare cu celulele tesutului de origine si nu prezinta nuclei atipici. Diviziunea celulara in tumorile benigne este normala spre deosebire de mitozele atipice caracteristice celulelor maligne. Uneori,prelevarea biopsiei nu este necesara deoarece imagistica sugereaza foarte clar caracterul benign. Cu toate ca nu sunt periculoase din punct de vedere al invaziei si metastazarii, tumorile benigne pot determina simptome prin cresterea si extinderea lor la nivelul organului respectiv.

Tratament chirurgical :

Comparativ cu celelalte metode terapeutice non-invazive sau minim invasive, excizia chirurgicala are avantajul realizarii examenului histopatologic,pacientul avand siguranta ca tumora este intr-adevar benigna.

Tratamentul chirurgical al tumorilor cutanate benigne se efectueaza cu anestezie locala cu xilina. Dupa infiltrarea anestezicului are loc excizia leziunii,urmata de sutura directa in cele mai multe cazuri si aplicarea pansamentului.In alte cazuri se opteaza pentru shave excizia leziunii,aceasta fiind o metoda recomandata in special leziunilor pediculate.

Recuperarea postchirurgicala depinde de dimensiunea tumorii si amploarea operatiei.In general tumorile benigne sunt de dimensiuni mici si medii si nu necesita o perioada de recuperare. In cazul exciziilor cu fir  indepartarea firelor de sutura are loc dupa 7 zile postoperator.

Tratamente nechirurgicale :

Exista tumori benigne la care nu este necesara intotdeauna excizia chirurgicala,existand alternative terapeutice:

Crioterapia
Chiuretare
Electrocauterizare
Cauterizare chimica

Tipuri de tumori benigne :

-Nevi melanocitari
-Keratoze seboreice
-Keratoacantom
-Siringoame
-Hiperplazie benigna de glande sebacee
-Tumori vasculare :hemangioame,angiokeratoame,granulom piogenic,tumora glomice etc
-Chist epidermoid
-Chist trichilemal
-Dermatofibrom
-Fibrom moale
-Lipoame

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați