Tratament boală varicoasă

Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafață pielii, localizate la nivelul coapsei și al gambei. Boală varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționarii neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, determinînd creșterea în volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face că în timp acestea să devină mai lungi, proeminente, sinoase, îngroșate și dureroase.

Astfel, sângele stagnează, presiunea la nivelul pereților venelor crește, în acest fel venele se dilată și, în timp, devin varicoase. Nu au fost identificate cauzele exacte, însă există o serie de factori de risc, printre care factorul genetic, greutatea în exces, stilul de viață sedentar sau profesiile care presupun ortostatismul prelungit duc la disfuncția valvulara.

Multe persoane ignoră simptomele debutului bolii venoase cronice, precum senzația de picioare grele, durerea la nivelul membrelor inferioare, furnicăturile și gleznele umflate, simptome ce pot fii ameliorate cu ajutorul exercițiilor fizice, purtării ciorapilor de compresie și scăderea în greutate acolo unde este cazul. Repetate, acestea sunt un semnal de avertizare pentru apariția varicelor. Varicele netratate, la rândul lor, pot duce la complicații precum tromboză venoasă suoperificiala sau profundă (cheaguri de sânge) sau ulcer varicos (răni deschise), care pot pune chiar și viață în pericol.

Ce este scleroterapia ?

Scleroterapia este o procedura care constă ȋn injectarea unei soluţii sclerozante sterile cu un ac fin direct ȋn interiorul venei, producându-se o reacţie inflamatorie controlată care va avea drept efect ȋnchiderea venei. Scleroterapia este cea mai puțîn invazivă dintre procedure,se realizează fără anestezie, în regim ambulator, în mai puțîn de o ora. Se începe cu identificarea punctelor în care va fi injectată substanță sclerozantă, identificate în urmă consultului medical sau cu ajutorul unor investigații precum ecografia Doppler.

Substanță chimică introdusă are un efect iritant, ce determina închiderea vasului respectiv, care va deveni astfel aproape invizibil la nivelul pielii.Venă va deveni, de cele mai multe ori, invizibilă sau aproape invizibilă, fiind resorbită de către organism.

Indicaţiile optime pentru efectuarea acestei metode de tratament a varicelor includ următoarele:

  • Telangiectazii (dilatăţii ale vaselor mici de sânge)
  • Vene reticulare (care au aspectul unei reţele)
  • Varice izolate
  • Varice recurente

Varice de orice dimensiune
Scleroterapia cu spumă nu poate fi efectuată ȋn cazul pacienţilor care manifestă alergie la substanţa sclerozantă. De asemenea, procedura este contraindicată persoanelor care suferă de boală arterială ocluzivă (circulaţia sângelui arterial este blocată) şi de tromboflebită acută.

Cum se desfășoară procedura?

În primul rând, va avea loc evidenţiere a venelor care urmează a fi tratate cu ajutorul procedurii scleroterapiei. Apoi, se va injecta, ȋn zonele problematice, substanță sclerozantă care va determina umflarea pereţilor venoşi, urmată de obliterarea venei. Astfel, fluxul de sânge se va opri ȋn venă, această cicatrizându-se şi estompându-se ȋn câteva săptămâni. După o vreme, ȋn timp, venele obliterate vor fi resorbite de către organism, apoi vor dispărea.

Dacă rezultatele nu sunt complet satisfăcătoare, se va putea reveni pentru o repetiţie a tratamentului ȋn cazul aceleiaşi vene.

Disconfortul va fi minim, iar obliterarea venoasă, adică stoparea curgerii sângelui şi ȋnchiderea venei va fi una, de regulă, permanentă.

Durerea resimţită ȋn cadrul scleroterapiei cu spumă este de o intensitate mică sau foarte mică, ȋn funcţie de soluţia utilizată şi de concentraţia acesteia.

Avantajele procedurii

  • Tehnică scleroterapiei permite tratarea radicală a bolii varicoase.
  • Metodă nu implică recurgerea la bisturiu.
  • Nu necesită perioada de recuperare.
  • Substanţa sclerozantă vine ȋn contact direct cu pereţii venelor, fără să se amestece cu sângele.
  • Procedura poate fi realizată ȋn condiţii de ambulator, iar efectele benefice sunt vizibile imediat.

Recuperarea după intervenţie

Scleroterapia cu spumă este o procedură care nu necesită spitalizare. Pacientul se va putea deplasa imediat după intervenţie, fiind indicată mobilizarea şi mersul pe jos la circa 30 de minute după finalizarea procedurii. Posibilele senzaţii de disconfort şi roşeaţă de la nivelul zonei ȋn care s-a efectuat scleroterapia vor dispărea ȋn aproximativ 72 de ore.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați