Biopsia cutanata

Biopsia cutanata este o interventie prin care se recolteaza un fragment mic de tesut, pentru a fi examinat in laborator, la microscop de catre anatomopatolog,in vederea obtinerii unui diagnostic.Examenul clinic nu este intotdeauna suficient, de aceea medicul dermatolog recurge la biopsia cutanata pentru a face distinctie intre afectiunile asemanatoare, prin studiul structurii pielii la microscop. Chiar si in cazul afectiunilor cu diagnostic clinic cert, biopsia furnizeaza dovada stiintifica a bolii pe care un pacient o are.

Biopsia cutanata este de cele mai multe ori o manevra simpla, minim invaziva, care poate fi executata cu usurinta in cabinetul medicului dermatolog. Exista mai multe cai prin care se poate efectua o biopsie cutanata, tipul de biopsie fiind selectat in functie de localizarea, dimensiunea si caracteristicile leziunii

Tipuri de biopsie:

Biopsie “shave”
Procedura este rapida si se realizeaza utilizand o lama de bisturiu care prin miscarea tangentiala planului cutanat reuseste sa excizeze o portiune proeminenta din tesutul de analizat.

• Biopsie incizionala

Este asemanatoare metodei anterioare de biopsie doar pentru realizare ei se foloseste o lama obisnuita de bisturiu si se excizeaza doar o parte din tesutul anormal. Rezulta un defect cutanat de forma eliptica care se inchide cu fire de sutura. La fel ca in cazul “punch biopsy” profunzimea inciziei ajunge pana in tesutul subcutanat.

• Biopsia excizionala
Tehnica folosita este aceeasi ca in cazul biopsiei incizionale doar aceasta procedura consta in excizia completa a leziunii/tesutului de analizat. Biopsia excizionala in cazul cancerelor cutanate se va face repectand limitele de siguranta oncologica acest lucru avand rolul de a a sigura ca intregul tesut afectat a fost indepartat.

Cand este necesara biopsia cutanata?

O biopsie este necesara pentru:

• obtinerea unui diagnostic sigur
• excluderea unui diagnostic posibil, dar incert
• stabilirea conduitei terapeutice adecvate
• monitorizarea evolutiei unei afectiuni dermatologice
• determinarea marimii sau nivelului de invazie al unei tumori

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați