Excizia chisturilor cutanate

Chistul sebaceu este un tip de chist comun, situat sub piele. Este localizat cu predilecție pe scalp, față, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate să apară la nivelul oricărei suprafețe tegumentare. Cauza apariției sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de către cheratină din piele. Aceasta duce la acumularea secreției glandei (sebum – cu aspect și miros caracteristic) într-un înveliș în formă de sac, care crește treptat în dimensiuni. În timp, creșterea volumului sau alte traumatisme, duc la fisurarea sacului și infectarea conținutului, care se transformă într-un abces dureros, mai dificil de tratat.

Care este tratamentul de electie pentru chistul sebaceu?

Tratamentul chistului sebaceu este îndepărtarea chirurgicală, urmată de sutură. Operația elimină conținutul chistului împreună cu învelișul, prevenind astfel recidiva.

Tratamentul este exclusiv chirurgical și vizează excizia întregii glande cu tot cu conținutul retenționat. Suprainfecțiile repetate anterioare pot duce la formarea de țesut cicatricial și aderența chistului la țesutul adiacent, ceea ce poate conduce la ruperea chistului în momentul operator și excizie incompletă sau defectuoasă. Dacă excizia este completă, nu apar recurente.

Dacă pacientul are predispoziție la formarea de chiste sebacee, atunci se pot forma noi leziuni în alte zone. Intervenția se face sub anestezie locală asigurând un comfort deplin al pacientului în timpul operator.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați