Tratamentul Laser/IPL

cuperoza, rozacee, leziuni vasculare

Eficienta tratamentului cu IPL in leziunile vasculare ale pielii este confirmata prin mai multe studii clinice, procedura fiind la ora actuala inclusa in recomandarile terapeutice din tratatele de dermatologie cu recunoastere internationala.

Cuperoza este o afectiune cronica, destul de frecventa, constand in eritem difuz si permanent la nivelul fetei si reprezinta stadiul de debut al unei afectiunii a pielii numita rozacee. Este vorba de o hiperreactivitate a vaselor de sange din piele influentata  de mai multi factori atat externi  cat si interni. 

In stadiile mai avansate si in lipsa tratamentului corect vasele de sange vor deveni tot mai dilatate si mai vizibile,afectiunea ajungand sa se extinda la nivelul intregii fete .Cuperoza nu apare doar ca o afectiune izolata ci face parte dintr-un lant de evenimente ce apar in evolutia acneei rosacee.

Rozaceea se caracterizeaza prin episoade de piele inrosita, uneori cu umflaturi, indeosebi pe mijlocul fetei, cateodata pe intreaga fata. In cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectati.

Simptomele rozaceei:

-Inrosirea fetei si a gatului
-Cosuri
-Dilatarea vaselor de sange (telangiectasia)
-Roseata si inflamarea nasului
-Iritarea ochilor

 

Debutul rosaceei este insidios, cel mai adesea nefiind bagat in seama de catre pacienti si este recunoscut de catre acestia doar in timpul discutiei cu medicul dermatolog. Primele semne ale bolii apar ca flush-uri, caldura si roseata temporara la nivelul obrajlor care sint declansate de catre diferiti stimuli: expunerea la temperaturi ridicate, soare, diferente de temperatura rece-cald, consum de alcool etc. Intr-o perioada de timp ce variaza de la o persoana la alta acest eritem initial pasager devine permanent cu telangiectazii pe suprafata lor fapt uneori foarte deranjant pentru pacienti.

Extinderea afectarii cutanate poate varia de la o forma limitata la nivelul obrajilor pana la forme extinse pe nas, frunte si barbie.

Cuperoza poate afecta orice persoana dar cel mai frecvent afectate sint persoanele de sex cu fototip I sau II (piele deschisa la culoare care nu se bronzeaza usor, par blond, ochi albastri). Boala debuteaza foarte frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani mai frecvent fiind afectate femeile dar dar barbatii cu aceasta afectiune prezinta forme mai severe.

Evitarea factorilor declansatori!

Tratamentul cuperozei consta in primul rand in recunoasterea si evitarea de catre pacient factorilor ce conduc la accentuarea eritemului cuperozic: expunerea prelungita la soare sau temperaturi scazute, consumul de alcool, cafea, mancarurile picante sau extrem de fierbinti, sauna, administrarea locala sau sistemica de corticoizi.

Tratamentul laser/IPL este considerat la momentul actual cel mai eficient in tratarea cuperozei.

Energia emisa dispozitiv este absorbita de catre hemoglobina eritrocitelor din vasele de sange care sunt astfel distruse prin termoliza. Dupa expunere la IPL vasele se distrug, sangele nu mai circula prin ele si dispare acel aspectul atat de neplacut al cuperozei si teleangiectaziile.Tratamentul IPL este recomandat la intervale de 3-4 saptamani iar numarul de sedinte este variabil,2-4 sedinte, in functie de severitate. Postprocedura poate aparea o usoara roseate si este necesara evitarea expunerii la soare si folosirea cremelor de fotoprotectie spf 50+ intre sedinte .

Alte terapii:

Creme si geluri. Tratamentul de prima linie este antibioticul topic metronidazol. O alta optiune este acidul azelaic pentru cosurile inflamate ale rozaceei usoare si moderate.

Doze mici de antibiotice orale. Doze foarte mici de doxicilina (disponibile sub diferite nume in functie de marca) sau alte antibiotice pot ajuta la ameliorarea inflamatiei rozaceei. Unii oameni incep tratamentul cu antibiotice orale si topice si apoi continua doar cu folosirea tratamentelor topice.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați