Tratamentul Laser & IPL acnee

Acneea vulgara este o afecțiune cutanată cronică ce se caracterizează prin înfundarea și/sau inflamarea deschiderilor glandelor sebacee, în special în zona feței și toracelui. Când glanda sebacee, stimulată de hormonii androgeni, produce un exces de sebum, substanța uleioasă se blochează cu ușurință la nivelul porilor și, astfel, apar puncte negre, microchiste, comedoane închise, pustule (bășicuțe purulente), noduli.

Cum actioneaza Lumina intens pulsate-IPL asupra acneei?

IPL sau lumina intens pulsata, reprezinta o serie de impulsuri scurte de lumina galbena, verde sau rosie. Galben si verde reprezinta luminile care distrug bacteriile iar cea rosie ataca glandele sebacee provocand inflamarea glandei hiperactive pentru a reduce inflamatia. Prin incalzirea cu lumina rosie se stimuleaza, de asemenea, producerea de colagen care ajuta la vindecarea si imbunatatirea aspectului pielii.

Care sunt simptomele acneei vulgare?

Semnele și simptomele acneei vulgare variază în funcție de gravitatea afecțiunii și se pot manifesta prin:

  • coșuri albe;puncte negre;
  • umflături mici de culoare roșie (papule);
  • coșuri cu puroi (pustule);
  • noduli mari și dureroși.

Care sunt cauzele apariției acneei vulgare?

• activitatea excesivă a unui tip de hormon masculin, prezent atât la bărbați, cât și la femei;
• producerea în exces a sebumului odată cu intrarea în pubertate;
• înfundarea foliculilor de păr cu sebum și celule moarte ale pielii;
• bacteriile care inflamează zona;
• activitatea escesivă a unui tip de hormon.

Printre factorii de risc se numără:

• hormonii – joacă un rol important în apariția afecțiunii. Aceștia cresc producția de sebum care împreună cu celulele descuamate ale pielii se prind în pori și creează un blocaj numit comedon. Comedoanele deschise sau punctele negre apar atunci când porul este deschis și conținutul de sebum din pori se blochează. Comedoanele închise, inclusiv punctele albe și pustulele, sunt leziuni îngropate în piele, închise.
• anumite medicamente – conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
• unele alimente – anumiți factori alimentari, inclusiv laptele procesat provenind de la animale tratate cu hormoni și alimentele bogate în carbohidrați (cum ar fi pâinea sau chipsurile) pot agrava acneea.
• vârsta – afecțiune frecventă în perioada pubertății și adolescenței.
• stresul.

Cum se efectueaza procedura de IPL-Lumina intens pulsata?

Pacienţii, vor purta  ochelari de protecţie pentru a proteja ochii de lumina intensa iar  apoi  este aplicat un gel rece în zonă pentru a fi tratate inflamatiile.  Gelul ajută fascicolul de lumină şi la racirea pielii în timpul tratamentului.  Aplicatorul este aplicat pe piele, şi impulsuri scurte de lumina, si de mica durata, sunt livrate.  Aplicatorul este apoi mutat la o altă zonă a pielii, iar procesul se repetă până când toate zonele afectate de acnee au fost tratate. Procedura pentru intreaga fata dureaza aproximativ 30 minute iar urmatoarea sedinta se efectueaza dupa aproximativ 3-4 saptamani.De regula este nevoie de aproximativ 3-4 sedinte,in functie de severitatea cazului.

CE MASURI TREBUIE LUATE INAINTE,IN TIMPUL SI DUPA TRATAMENT IPL ?

-O regula foarte importanta este de a nu va expune la soare inainte,in timpul sau dupa sedinte de tratament.  Pentru ca acest lucru poate determina modificari de pigmentare a pielii (cel mai frecvent hiperpigmentari, dar in procentaj mai mic, hipopigmentari, datorita unei activitati exacerbate sau anormale a melanocitelor,celule responsabile de pigmentul cutanat).

-Suprafata care urmeaza a fi tratata nu trebuie expusa la radiatiile solare cu cel putin 3 saptamani inainte de prima sedinta

-Nu trebuie administrate medicamente fotosensibilizante

-Este necesara folosirea unei crème de fotoprotectie SPF 50+ intre procedure si timp de 4 saptamani dupa terminarea ultimei sedinte.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați