Tratamentul PRP pentru căderea părului

Terapia PRP este tratamentul cu plasmă umane bogate în trombocite. Abrevierea în limba engleză a tehnicii – PRP, înseamnă plasmă bogată în plachete. Trombocitele joacă un rol important în corpul uman: participă la procesele de vindecare a țesuturilor, stimulează divizarea și creșterea celulelor noi. Dacă un vas de sânge este deteriorat, trombocitele din sânge formează un cheag de sânge la locul leziunii, prevenind pierderea de sânge. Efectul terapeutic al terapiei PRP se bazează pe utilizarea trombocitelor în concentrații ridicate. Se demonstrează că stimularea proceselor regenerative se dezvoltă, dacă un milion de plasme conțin 1 milion de trombocite. Acest conținut poate fi obținut cu ajutorul unei tehnici de centrifugare, când se obține o autoplasmă trombocitară din sângele pacientului.

Tratament PRP:

-alopecie( caderea parului)
-rejuvenarea pielii
-tratament cicatrici
-atrofie si uscaciune vaginala
-rejuvenare vaginala
-ulcere de gamba,rani cronice
-inflamatii ale articulatiilor
-leziuni ale sistemului musculo-scheletal

Plachetele sunt celulele responsabile de vindecarea ranilor, in prima faza prin oprirea sangerarii, ulterior prin activarea regenerarii si repararii tisulare prin atragerea locala de factori de crestere, stimularea formarii de noi vase de sange si implicit a oxigenarii locale si activarea celulelor stem, prezente la nivelul folicului de par chiar dupa caderea acestuia. Prin urmare aceasta procedura poate reface podoaba capilara, poate imbunatatii aspectul si textura pielii, poate reduce ridurile fine dar si cicatricile post acneice, cheloide sau hipertrofe, poate estompa cearcanele si in acelasi timp poate fi utila si in vindecarea ranilor cronice de tipul ulcerului de gamba,tratamentul atrofiei si uscaciunii vaginale,rejuvenare vaginala,inflamatii ale articulatiilor,leziuni ale sistemului musculo-scheletal,dureri musculare

Alopecia sau caderea parului este o afectiune foarte frecventa in populatia generala, cu un impact semnificativ asupra calitatii vietii si a increderii in sine. Tratamentul corect al alopeciei, se bazeaza in primul rand, pe diagnosticul etiologic corect, stabilit de medicul dermatolog.

Caderea parului poate fi cauzata de anumite deficite metabolice (de fier, proteine, vitamine, minerale), de afectiuni endocrine sau autoimune, de anumite suferinte locale cutanate sau sistemice, de consumul anumitor medicamente, si nu in ultimul rand, de factori genetici. Revin asupra importantei consultului dermatologic in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul alopeciilor, atat localizate cat si generalizate.

Arsenalul terapeutic include blocanti enzimatici, suplimente alimentare, minerale, vitamine, coenzime, sampoane sau tonice energizante, vasodilatatoare, dar si tratamente hormonale si steroidiene, in cazuri selectionate. Mezoterapia este una din metodele folosite pe scara larga si presupune introducerea, prin injectare, de aminoacizi, coenzime, factori de crestere la nivelul scalpului.

Rezultate exceptionale se ating in urma tratamentelor cu plasma autologa bogata in plachete (PRP) sau terapia “Vampir”, asa cum mai este denumita aceasta procedura. 

Tipuri de alopecii:

-alopecia areata (alopecie cu componenta inflamatorie si autoimuna)
-alopecia andro-genetica (chelia la barbati si la femei cu exces androgenic, frecvent prin ovare polichistice)
-alopecia difuza de tip effluvium telogen, in paralel cu corectarea deficitelor de vitamine si minerale
-alopecia toxica in urma consumului de citostatice sau alte medicamente care scurteaza faza anagena de crestere a firului de par
-alopecia din diferite afectiuni dermatologice sau sistemice

PRP este un derivat din sange cu o concentratie superioara de trombocite intr-o cantitate limitata de plasma care contine factori de crestere plus proteine bioactive si care controleaza diferentierea celulelor , modulandu-le cresterea si activitatea. Sunt vitale pentru regenerarea tisulara si fabricarea tesuturilor noi.

PRP-ul este cel mai adesea cunoscut pentru avantajele sale estetice, in intinerirea pielii si mentinerea unui aspect proaspat al tenului.
Saptamana trecuta am asistat insa la un tratament pentru stimularea cresterii parului, mai exact stimularea activitatii foliculilor si stoparea caderii.

In ce consta PRP ?

Toate procedurile PRP necesita recoltarea de sange din bratul pacientului; tubul de sange in care s-a facut recolatarea se pune intr-un aparat special, numit centrifuga, pentru a separa celulele rosii de plasama. Plasma bogata in trombocite este injectata local, direct in scalp, la nivelul foliculilor.

Procedura dureaza in medie 30 de minute, de obicei nu necesita anestezie si presupune recoltarea unei mici cantitati de sange de la nivelul venei cotului, care este supusa centrifugarii si activarii, separandu-se plasma bogata in plachete si factori de crestere de celelalte componente ale sangelui (hematii, leucocite). Aceasta la randul ei este injectata la nivelul scalpului sub forma de microinjectii. Numarul si intervalul dintre sedinte variaza in functie de tipul de alopecie. In medie sunt necesare 3-6-8 sedinte la interval de 1 luna,in functie de tipul de alopecie.

Efectele secundare sunt practic limitate la reactiile locale datorate procesului de injectare, neputand fi vorba despre alergii, intoleranta sau supradozare, datorita folosirii propriului material.

Rezultatele nu se vad imediat, avand in vedere ca tratamentul se bazeaza pe capacitatea de regenerare a organismului, astfel incat, ne putem astepta la rezultate semnificative in urmatoarele luni de la efectuarea procedurii.

Pentru mai multe informații sau pentru programări va rugăm să ne contactați